Animera i lera

Region Stockholm, Region Sörmland, Region Uppsala

Video


Målsättning

I workshopen Animera i lera får eleverna, med betoning på lust och lek själva göra en kort animerad film. Att arbeta med lera är förhållandevist enkelt och ger en möjlighet att fokusera på innehåll, berättande och filmens uttrycksmöjligheter. Eleverna kommer i grupper att komma på en idé, rita bildmanus, filma och lägga på ljud. Alla de moment som man går igenom när man gör en "riktig" film, fast i ett minformat. Det ger eleverna en insikt i filmens språk och hur film blir till. De övar också på att berätta en historia på ett effektivt och förståeligt sätt. Vi diskuterar hur man bäst får fram det man vill säga och hur man kan påverka berättelsen genom till exempel val av kameravinklar, bildutsnitt, redigering och ljud. En stor tonvikt kommer att läggas vid idé och manusarbete; ett genomarbetat manus är en grundläggande förutsättning för en bra film. Berättelsen är grunden för slutprodukten och en stor del av arbetet sker i huvudet och på papper.

Beskrivning

En stor del av barn och ungdomars kulturkonsumtion idag utgörs av film. Genom att själva få göra en kort animerad film får de en större förståelse för mediets förutsättningar och verktyg för att kunna förhålla sig kritiska till det. De flesta av dagens barn och ungdomar har nog sett Wallace & Gromit eller någon annan animerad film. Nu skall de själva få pröva på att göra en egen enkel variant. Lera är ett omedelbart material, mycket enkelt att arbeta med och nästan helt utan begränsningar. Fantasi och kreativitet kan flöda och man kan lätt förflytta sig i tid och rum. Den tekniska utrustningen kommer att hållas så enkel som möjligt och det är viktigt att eleverna får det stöd som krävs för att inte fastna i detaljer så att själva berättandet kommer i skymundan. Det är magiskt när karaktärerna till sist börjar röra på sig och komma till liv. Vi avslutar workshopen med att elevernas filmer läggs upp på Youtube. Stor vikt läggs vid idé och manus. Berättelsen är grunden för slutprodukten och en stor del av arbetet sker i huvudet och på papper. Om skolan arbetar med ett speciellt ämne eller projekt finns det ju naturligtvis här en möjlighet att arbeta vidare med det i filmens form.

Tillvägagångssätt

Lokalbehov

I elevernas vanliga klassrum.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Vi kommer att använda det pysselmaterial som finns på skolan för att bygga scenerier. Det är bra om det finns stora färgade papper, tejp och annat material att bygga med.

Konstnär
Ulf Lundin
Centrum för Fotografi
Årskurs
Åk 4-6, Åk 7-9, Gymnasie
Typ av aktivitet
Produktion kort - 3 tillfällen (3x180 min)
Konstform
Film, Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild, Svenska
Period
02 juli, 2022 - 02 juli, 2022
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Helklass (30 elever)Pris
25450 kr exkl moms
24000 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet