Cyanotypi

Region Stockholm

Målsättning

I workshopen cyanotypi får eleverna bekanta sig med en av de äldsta fotografiska processer. Cyanotypi är en kopieringsprocess, det fungerar helt enkelt som en kopieringsmaskin med den karakteristiska djupblåa färgen. Processen är enkel att förstå och att handskas med. Barnen kan leka med komposition och former. De får tänka över den negativa/positiva fotografiska processen och de får en inblick i hur ljuset/solen påverkar bilden. Eleverna kommer i grupper att välja material och motiv och komponera detta på pappret. Sedan får de exponera pappret i sol ljus eller under UV lampor. Tredje momentet är sköljning. När pappret har torkat kan man även fortsätta att måla eller rita på pappret, se bild i galleriet som exempel.

Beskrivning

I vår tid, som är fylld med teknik och där det visuella språket har fått en betydande roll, är det både viktigt och spännande för barn att förstå hur man egentligen återger en bild från verkligheten. Cyanotypi är den enklaste processen av de alternativa fotografiska metoderna. Bilden skapas genom kontaktkopiering, så att man kan använda vilket material eller föremål som helst, enligt mig blir det vackrast med växter. Workshopen passar därför utmärkt för botanik, där eleverna kan plocka olika typer av växter, sedan torka dom och för att sedan kontakt kopiera på det sensibiliserade pappret. Dessutom pratar vi lite om kemi och ljuskänslighet samt historien om fotografi, hur det har uppfunnits och vilka som var de första fotografiska kamerorna och processer.

Tillvägagångssätt

Vi börjar med en kort presentation och introduktion, sedan tar vi fram de olika föremål som vi vill göra bilder av, som sagt det kan vara växter, tyger, texter, teckningar och även bilder men då är det bäst om de ha skrivits ut på over-head-film. Vi delar upp oss i grupper i vanliga fall 2 max 3 elever per bild. Nu börjar det roliga! Vi tar fram det sensibiliserade pappret (jag har redan målat på det innan kursen börjar) och lägger ut de växter som man vill på pappret, sedan har jag med mig glas skivor som vi lägger på och sedan beroende på hur stark solen är går vi ut eller nära ett fönster eller under UV lampor för att exponera pappret. Det är nu det händer, vi kan se hur pappret förändras i färg och när det blir mörkblått då är det dags att ta bort pappret från ljuskällan och lägga det i vatten. Om vi hinner kan vi sedan måla med akvareller för att förstärka kontrasten, nyanserna eller med gouache för att lägga till andra färger.

Lokalbehov

Inga särskilda behov.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Innan workshopen börjar är det bra om man har förberett sig med de torkade växterna eller andra föremål som man vill experimentera med, som sagt teckningar eller texter funkar också väldigt bra. Om man vill kan man också göra "riktiga" bilder men då behöver man skriva ut bilden negativ och spegelvänd på en over-head-film (jag kan förklara och hjälpa till i så fall) för bästa resultat annars fungerar också en fotostat kopia.

Konstnär
Joakim Kocjancic
Centrum för Fotografi
Årskurs
Åk 4-6, Åk 7-9
Typ av aktivitet
Konstworkshop kort (120 min)
Konstform
Foto, Konst/Bild/Form
Skolämne
Biologi, Bild, Kemi
Period
24 augusti, 2020 - 17 december, 2021
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Helklass (30 elever)Pris (ordinarie)
8450 kr exkl moms
Pris med kulanpremie*
4225 kr exkl moms
*Observera att kulanpremie endast gäller för skolor i Stockholms kommun.
Boka aktivitet