KONSTNÄR

Marie Bergqvist

Med en bakgrund inom punkscenen i Göteborg har jag tagit med mig ett förhållningssättet från musiken – att inte veta allt om hur resultatet ska bli innan jag sätter igång och att vara öppen och lyhörd för det lustfyllda.
Jag arbetar ofta med stora installationer där musik, skulptur och text ingår.

HDK-Valand Fri konst kandidatexamen 2018-2021
Angereds Folkhögskola Författarskola 2019-2021
Domen Konstskola Förberedande konstskola med inriktning skulptur 2017-2018
KV Konstskola Förberedande konstskola 2016-2017
Medieinstitutet Videoredigering 2013-2014
Göteborgs Universitet Genusvetenskap kandidatexamen 2009

Jag har erfarenhet av att arbeta med barn och unga genom konstkollo i Mölndals stad tillsammans med konstnären Attila Urban.
Jag har även arbetat som musikpedagog för ungdomar inom rockskolan “rebel girls” för Studieförbundet Vuxenskolan i Kungsbacka.
Vidare har jag vikarierat som musiklärare på låg- och mellanstadium, samt arbetat som fritidspedagog och elevassistent.

Min metod bygger mycket på associativt tänkande. Det är en läsande, skrivande och musikalisk praktik där jag arbetar med översättning av ett material till ett annat och där slumpen och improvisationen får ta stor plats. Tematiskt arbetar jag med att vara i kroppen på gott och ont och jag använder mina egna erfarenheter och min egen kropp i min konst. Rent praktiskt handlar detta om ett avlyssnande av världen vilket betyder att jag är intresserad av maktstrukturer och framförallt av hur dessa kan begränsa eller möjliggöra fantasin och vad vi kan föreställa oss. Här blir sången, sagan, magin, myten, filosofin och ömheten som kommer ur nöd intressanta för mig. Jag arbetar ofta kring förvandling som en möjlighet.

profile image
HEMORT

Västra Götalandsregionen

CENTRUMUTBILDNING

Konstnärscentrum Väst

PROJEKT