Att göra en bilderbok

Region Stockholm, Region Dalarna, Region Gävleborg, Region Västmanland

Målsättning

Vad består en bilderbok av? Hur gör man en bok?

Med denna workshop får barnen prova på att vara både författare och illustratörer till en gemensam bilderbok. Genom enkel dramaturgi och bildberättande skapar vi tillsammans en bok där var och en har illustrerat sitt eget uppslag.

Beskrivning

Workshopen kan anpassas till skolans behov och önskemål och t.ex. integreras med ett skolämne eller utformas för en särskild grupp. Jag är öppen för förslag!

Tillvägagångssätt

Workshop uppdelat på tre tillfällen:

Första gången vi ses pratar vi om vad en författare och en illustratör gör, tittar på olika bilderböcker och annat som är skrivet och illustrerat. Sedan är det dags att prova på författaryrket. Genom enkel dramaturgi och frågor som jag ställer berättar barnen tillsammans fram en historia som jag antecknar på ett blädderblock. Denna berättelse delar jag sedan upp i lika många delar som antal barn i gruppen. Var och en får sin del av berättelsen att börja skissa till. Kanske blir det tid över för roliga extrauppgifter!

Andra gången läser vi på nytt igenom berättelsen och barnen får jobba med sina bilder. Jag hjälper till och svarar på alla frågor.

Tredje gången gör vi klart, sätter ihop boken och skapar ett omslag. Avslutningsvis har vi kanske ett boksläpp med uppläsning och utställning!

Lokalbehov

Bra att tänka på/förberedelser/material

Blädderblock och pennor. A-3 papper av tjockare kvalitet. Bra teckningsmaterial. Gärna även material för att göra kollage (saxar, lim, olika sorters papper o.s.v.).

Konstnär
Mia Maria Güettler
Illustratörcentrum
Årskurs
Förskola, Åk 1-3
Typ av aktivitet
Process & tema kort - 3 tillfällen (3x180 min)
Konstform
Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild, Svenska, Svenska som andraspråk
Period
03 september, 2021 - 03 september, 2022
Tillgänglighet
Nära till kollektivtrafik
Storlek på klass
Helklass (30 elever)Pris
25450 kr exkl moms
24000 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet