Målsättningen med övningarna är att låta de unga vidga sitt seende, göra urval och stärka sitt bildberättande. Att bli medveten om hur bilder påverkar och lära oss att analysera de bilder vi omges av.
Med kameran som verktyg kan unga vara med att synliggöra vardagen. Genom att lära sig att läsa av och diskutera bilder kan man också ta upp strukturella frågeställningar som till exempel genus, mångfald, social tillhörighet, fotohistoria, upphovsrätt och andra ämnen som hör till läroplanen. När de blir medvetna om att deras handlingar betyder något för andra leder det till ökad självkänsla och förståelse för sin omvärld.
I mina fotoworkshop vill jag ge deltagarna nya förhållningssätt.
Vi arbetar med:
Fotografering – Bildurval – Presentation
De ska vara aktiva i sitt fotograferande.
Undersöka.
Kolla hur ljuset faller. Se skuggorna.
Fotografera fult och fint.
Vända om. Göra tvärtom.
Vad ser du?
Stolar och bord.
Projektor och whiteboard är bra om det finns. Deltagarna kan använda smartphones eller surfplattor (typ iPad) jag har även kameror för utlåning. Jag föredrar att arbeta i grupper med max 15 personer. Om det finns önskemål om att arbeta med större grupper går det också.
Jag gör också workshops under flera tillfällen som även kan resultera i en presentation i form av utställning, bildspel eller liknande. Se bilder.
Läs mer: http://www.jerker.se/portfolios/workshop/