Lär dig en gammal fotografisk teknik- Lumenprint

Region Stockholm

Målsättning

Målsättningen är att låta eleverna få prova på att göra egna Lumenprints. Det ger dem inblick i det fotografiska hantverket och dess historia. Den digitala fotograferingen är väl utbredd men hur många känner till hur man gjorde bilder förr? Workshopen ska väcka skaparlust.

Beskrivning

Jag lär ut en gammal fotografisk process, Lumenprints. Den uppfanns redan på 1800-talet. Det är ett solar-fotogram, dvs vi gör bilderna utan kamera. En bild skapas på fotopapper och belyses av solen genom växternas fibrer för att sedan fixeras i salt, och de kan sedan tonas i guld. Resultaten varierar beroende på växten, fotopappret, tiden, och kemin, och hur dessa samverkar. Det är en experimentell teknik, som inte kräver några förkunskaper. Tekniken förenar naturkunskap och bildskapande. Jag förklarar Inför de olika momenten och väver in både fotografins historia och teknik.

Tillvägagångssätt

Eleverna får börja med att plocka blommor, det är en del av processen att gå ut i naturen el närområdet för att titta på och undersöka växter som kan passa att göra bild av. Jag hjälper sen eleverna att montera växterna i glasramar, innan de ska exponeras i solen till nästa dag, då vi ska framkalla bilderna i mörkrummet. Intuition, slumpen och andra tillfälligheter är välkomna inslag. Workshopen är uppdelad i två tillfällen, två dagar i rad eller meden dag emellan. Det lämpar sig bäst att göra workshoppen i september och maj eftersom vi behöver solljus.

Lokalbehov

Vi behöver ett mörklagt rum, det behöver dock inte vara ett utrustat mörkrum men tillgång till vatten.

Bra att tänka på/förberedelser/material

Jag jobbar gärna med en helklass, men kan behöva dela upp klassen i mindre grupper i slutmomentet, när vi ska vara i mörkrummet och använda kemikalier. September och maj månad lämpar sig bäst att göra workshoppen.

Konstnär
Angelica Harms
Centrum för Fotografi
Årskurs
Fritidshem, Åk 4-6, Åk 7-9, Gymnasie
Typ av aktivitet
Konstkarta lång (180 min)
Konstform
Foto, Konst/Bild/Form
Skolämne
Biologi, Teknik, Kemi, Fysik, Bild
Period
01 september, 2020 - 31 december, 2021
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Helklass (30 elever)Pris (ordinarie)
9450 kr exkl moms
Pris med kulanpremie*
4725 kr exkl moms
*Observera att kulanpremie endast gäller för skolor i Stockholms kommun.
Boka aktivitet