Minnesbilder

Region Kronoberg

Målsättning

I denna illustrations-workshop arbetar vi med bilden som informationsbärare och läxhjälp. Målet är att eleverna ska lära sig vad illustratörsyrket innebär och samtidigt prova att illustrera själva. Vi kommer att öva oss på att omvandla texter till bilder. Under workshopen introduceras illustration som studieteknik. För att kunna illustrera en text måste man läsa noga och verkligen förstå vad det står för att kunna göra en bild av det, och bilder som man själv har gjort minns man lätt.

Beskrivning

Som illustratör arbetar man ofta med en text där uppgiften är att skapa en bild av innehållet. Bilden eller illustrationen hjälper texten att bli intressant, få läsaren nyfiken, eller lyfta fram något speciellt med texten. Ett av mina illustrationsuppdrag som jag fick av Smålandsposten var att tolka månaden som gått i en stor bild, en bildkrönika. Därför glömmer jag aldrig att femtioöringen försvann i oktober 2010. I denna workshop arbetar vi med bilden som informationsbärare och illustrerar saker som vi vill minnas. Eleverna får läsa texter på ett tema som jag och ämnesläraren kommer överens om tillsammans. Det kan vara något som klassen jobbar med just nu eller som ingår i studieplanen. Sedan handlar arbetet om att bryta ner texten, plocka ut det viktiga och komma på hur det går att göra något visuellt av det. Mot slutet av arbetat har vi en stor bukett av kunskap i bildformat som vi kan minnas tillsammans.

Tillvägagångssätt

• Intro - vem är jag, vad är Levande skola, vad är illustration och vad gör en illustratör, vad är ett kollage.
• Bli inspirerad – kan vi läsa av information i en bild, vi tittar på illustrationer tillsammans och försöker att tolka dom.
• Action! – Vi tar oss an ett gemensamt tema, alla får ett stycke text att illustrera. Eleverna tecknar eller gör kollage och arbetar med hur en text kan översättas till en bild. Kan komposition och färg hjälpa till att orientera oss i bilden?
• Reflektion: vad har vi gjort, vad har vi lärt oss.

Lokalbehov

• Jag behöver en projektor eller skärm för projicering av bilder.
I övrigt inga speciella lokalbehov, vi kan sitta och arbeta vid bänkar i ett vanligt klassrum.

Bra att tänka på/förberedelser/material

• Tänk på att en lärare ska vara med under hela workshopen. Jag tar med mig det materialet som behövs för det kreativa arbetet.

Konstnär
Karolina Lilliequist
Illustratörcentrum
Årskurs
Åk 4-6, Fritidshem
Typ av aktivitet
Konstworkshop kort (120 min)
Konstform
Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild, Historia, Biologi, Engelska, Svenska, Fysik, Geografi, Hem- och konsumentkunskap, Kemi, Idrott och hälsa, Matematik, Religionskunskap, Samhällskunskap, Teknik
Period
01 oktober, 2021 - 30 juni, 2023
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Helklass (30 elever)Pris
8450 kr exkl moms
7000 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet