KONSTNÄR

Karolina Lilliequist

Hej, jag heter Karolina och jobbar med färg och form. Jag har lång erfarenhet av att arbeta med illustration och jag har en masterexamen inom arkitektur. Att utmana min kreativitet med olika metoder och material är något jag dras till, så vid sidan av arkitektur och illustrationer gör jag också videokonst, virkade skulpturer och mönster av ihop vikta bananskal m.m.

Mitt första uppdrag som illustratör fick jag när jag gick på mellanstadiet, det bara kom till mig eftersom jag gillade att teckna. Det var en kompis mamma som frågade om jag kunde rita loggan till damsektionen i golfklubben som hon var medlem i. Det blev en pegg med kvinnliga former och solskärm. Som nittonåring sökte jag till Smålandspostens ung-sidor och fick chansen som illustratör. Det var läskigt att veta att det var 50000 läsare men en nyttig skola att se mina illustrationer i tryck nästan varje vecka. 2008 startade jag egen firma och sedan dess har det rullat på med fler uppdrag och konstnärliga projekt. Som tjugoåttaåring började jag studera arkitektur och nu har jag en masterexamen från Chalmers i Göteborg. Jag har arbetat som arkitekt på Arkitektbolaget och på Anna Lindahl arkitektur i. Jag har läst fem år på folkhögskolor och universitet inom områdena film, textil och konst. Idag är jag frilansare och lite av en mångsysslare, en kreativ entreprenör.

I min studio arbetar jag både med beställningsuppdrag och med fria konst- och designprojekt. När jag gör mina egna projekt är arbetet idébaserat. Idén kommer först, dimper som en blixt från klar himmel och beroende på hur den ser ut så hittar jag sedan rätt uttryck för den. Det fria arbetet kan också vara en vidareutveckling av något som jag tidigare gjort. När jag samarbetar med keramikern Lisa Niane Lilliequist så arbetar vi med genomsamma teman under en längre period. Arbetet är lustfyllt och fritt. När jag får ett uppdrag av en beställare så är arbetsgången mer styrd och följer vissa steg, både då det rör sig om illustration och arkitektur. Det finns en beställare som det gäller att tolka och förstå; vad är syftet med uppdraget och vad är min roll? Arbetet är problemlösande och kommunikativt. Jag får en uppgift som ska lösas på ett bra sätt. Inledningsvis handlar det om att komma på en bra idé men sen gäller det också att kunna skissa och presentera min lösning och beställaren med på tåget. Jag ska göra min grej men samtidigt ha beställaren och mottagarens perspektiv i tanken. Som illustratör arbetar jag med collage, både digitalt i Photoshop och med sax, papper och lim. Det är en bra teknik för att uppnå ett inre flow och det lockar fram kreativitet. Jag har tidigare hållit en workshop på HDK, högskolan för design och konst i Göteborg men inte arbetat med kreativitet i barngrupper förut.

profile image
HEMORT

Region Kronoberg

CENTRUMUTBILDNING

Illustratörcentrum

PROJEKT