Målet är att lära sig och utforska nya fotografiska begrepp som handlar om ljus, bildkomposition och fotografiskt berättande. En fotoworkshop där vi utgår från normkritik via fotohistorien till dagens bilder i tex sociala medier.
Vi arbetar med grunderna i fototeknik och avslutar med att skapa bilder på tema identitet.
Att få grunder till att fortsätta en utveckling i det personligt berättandet.
Vi pratar om ljusets betydelse för en bild och om hur vi kan arbeta kreativt med bildkomposition. Hur kan vi skapa en stämning i en bild utifrån olika sätt att fotografera?
Vi utgår från professionella bilder som skapats av fotografer som har arbetat/ arbetar normkritiskt. Eleverna tolkar bilderna utifrån begrepp vi pratar kring och och har bilderna som grund när eleverna tar egna bilder. Sist av allt presenterar vi ett urval av materialet i klassen, och pratar om resultatet utifrån bildanalysens grunder och de begrepp vi pratat om.
Grupper om 2-4 personer arbetar tillsammans.
Workshopen börjar med en introduktion till fotografins viktiga grundstenar, som ljus och bildkomposition. Vi kollar på olika sätt att berätta med bildspråket.
Grupper om 2-4 personer arbetar tillsammans med uppdrag, med avstamp i samtida och fotohistoriska fotografier.
Vid slutet av workshopen tittar vi på ett urval från grupperna och analyserar bilderna utifrån bildanalysens grunder och de begrepp vi pratat om.
Teknik: kameror i form av iPads/Chromebooks/ smartphones eller liknande. En projektor.
Jag pratar gärna ihop mig med dig som pedagog så att vi hittar det bästa sättet att arbeta. Workshopen går att anpassa till olika åldersgrupper.