Vad har du bakom ryggen?

Region Kalmar län, Region Gotland, Region Jönköpings län, Region Blekinge

Målsättning

Eleverna ges en liten inblick i vad en illustratör är och hur en sådan arbetar. Vi jobbar med en påhittad karaktärs fram- och baksida och får tänka efter: hur ser ett huvud ut framifrån och bakifrån? Hur tecknar jag en figurs armar sedda från olika håll? Vi provar hur ett ljusbord fungerar och får möjlighet att dela med varandra vad vi skapat.

Beskrivning

Workshopen bygger på min bok ”Vad har du bakom ryggen?” som kom ut första gången 2012 och som Rabén och Sjögren gav ut på nytt hösten 2017. I boken får man ställa en fråga till de tecknade karaktärerna, gissa vad de håller bakom sina ryggar och sedan vända blad, för att själv upptäcka svaret. Med utgångspunkt i boken erbjuds eleverna att på egen hand skapa en karaktär som är synlig både framifrån och bakifrån.

Vill man kan man samla barnens bilder i en pärm eller häfta ihop dem och göra en liten bok med deras egna bilder.

Till arbetsprocessen kan även tillföras ett element av kreativt handtextande.

Tidsåtgång: Minimum 45 minuter.

Jag tackar ja till uppdrag i hela Sverige.

Tillvägagångssätt

Jag inleder workshopen med att berätta om mig själv och visa prov på några av mina böcker. Vad gör en illustratör? Hur fungerar det att göra en bok? Därpå hjälps jag och barnen åt att fråga karaktärerna i ”Vad har du bakom ryggen?” vad de gömmer för läsaren, vi gissar och tar sedan reda på svaren. Efter detta visar jag barnen hur de själva kan rita och hitta på sina egna karaktärer samt vad dessa håller bakom sina ryggar. Vi använder ljuskällor som gör att vi, genom att genomlysa papperet, kan kalkera den på framsidan tecknade karaktärens konturer och fortsätta att teckna dess baksida. (För de elever som har svårt att på egen hand teckna en karaktär finns mallar att tillgå.) Workshopen avslutas med att vi tillsammans tittar på (och gissar kring) barnens bilder.

Lokalbehov

Eluttag bör finnas till mitt portabla ljusbord, samt gärna en skarvsladd. Finns fönster tillgängliga i lokalen och det är okej att barnen kan använda dessa som extra "ljusbord" skapar det en smidigare arbetsprocess (men är ej nödvändigt). Helt vanliga A4-ark (typ kopiatorpapper), blyertspennor, suddgummin, gott om kritor och/eller kritpennor, pennvässare, linjal är bra material att ha till hands.

Bra att tänka på/förberedelser/material

PS: Roligast blir denna workshop om man inte i förväg läser boken "Vad har du bakom ryggen?" i klassrummet. DS

Konstnär
Lena Sjöberg
Illustratörcentrum
Årskurs
Förskola, Åk 1-3
Typ av aktivitet
Konstworkshop kort (120 min)
Konstform
Konst/Bild/Form
Skolämne
Bild
Period
15 november, 2021 - 16 december, 2022
Tillgänglighet
-
Storlek på klass
Helklass (30 elever)Pris
8450 kr exkl moms
7000 kr, arvode
1450 kr, bokningsavgift
Boka aktivitet