Vad har du bakom ryggen?

Beskrivning

Workshopen bygger på min bok ”Vad har du bakom ryggen?” som kom ut första gången 2012 och som Rabén och Sjögren gav ut på nytt hösten 2017. I boken får man ställa en fråga till de tecknade karaktärerna, gissa vad de håller bakom sina ryggar och sedan vända blad, för att själv upptäcka svaret. Med utgångspunkt i boken erbjuds eleverna att på egen hand skapa en karaktär som är synlig både framifrån och bakifrån.

Vill man kan man samla barnens bilder i en pärm eller häfta ihop dem och göra en liten bok med deras egna bilder.

Till arbetsprocessen kan även tillföras ett element av kreativt handtextande.

Tidsåtgång: Minimum 45 minuter.

Jag tackar ja till uppdrag i hela Sverige.

Målsättning

Eleverna ges en liten inblick i vad en illustratör är och hur en sådan arbetar. Vi jobbar med en påhittad karaktärs fram- och baksida och får tänka efter: hur ser ett huvud ut framifrån och bakifrån? Hur tecknar jag en figurs armar sedda från olika håll? Vi provar hur ett ljusbord fungerar och får möjlighet att dela med varandra vad vi skapat.

Tillvägagångssätt

Jag inleder workshopen med att berätta om mig själv och visa prov på några av mina böcker. Vad gör en illustratör? Hur fungerar det att göra en bok?

Därpå hjälps jag och barnen åt att fråga karaktärerna i ”Vad har du bakom ryggen?” vad de gömmer för läsaren, vi gissar och tar sedan reda på svaren.

Efter detta visar jag barnen hur de själva kan rita och hitta på sina egna karaktärer samt vad dessa håller bakom sina ryggar. Vi använder ljuskällor som gör att vi, genom att genomlysa papperet, kan kalkera den på framsidan tecknade karaktärens konturer och fortsätta att teckna dess baksida. (För de elever som har svårt att på egen hand teckna en karaktär finns mallar att tillgå.)

Workshopen avslutas med att vi tillsammans tittar på (och gissar kring) barnens bilder.

Lokalbehov och teknik

- Eluttag bör finnas till mitt portabla ljusbord, samt gärna en skarvsladd.
- Finns fönster tillgängliga i lokalen och det är okej att barnen kan använda dessa som extra "ljusbord" skapar det en smidigare arbetsprocess (men är ej nödvändigt). - Helt vanliga A4-ark (typ kopiatorpapper), blyertspennor, suddgummin, gott om kritor och/eller kritpennor, pennvässare, linjal är bra material att ha till hands.

Särskilt för detta projekt

Roligast blir denna workshop om man inte i förväg läser boken "Vad har du bakom ryggen?" i klassrummet.

Lena Sjöberg

Årskurs

Förskola, Åk 1-3

Typ av aktivitet

Konstworkshop kort (120 min)

Konstnärlig metod och material

Illustration

Tema

Relaterade skolämnen

Bild

Tillgänglighet

-

Storlek på klass

Helklass (30 elever)

Konstprojektet kan bokas i:

Region Kalmar län, Region Gotland, Region Jönköpings län, Region Blekinge

Hemort:

Konstnären har sin bas i Region Kalmar län, notera att reskostnader kan tillkomma.

Pris

8450 kr

exkl moms (moms 25%)

Bra att veta

Skolan bistår med grundläggande material såsom A4 papper, vanliga pennor, saxar och enklare lim. Många projekt behöver få tillgång till projektor och duk för bild-eller filmvisning, även detta bör skolan kunna bistå med.

Konstnären tar med sig allt material som är mer konstnärsspecifikt för projektet och har i sitt arvode 50 kr per elev till detta.

Behövs det mer konstnärspecifikt material utöver det som ingår, så kan man komma överens om att konstnär köper in och tar med sig mot en tilläggskostnad. Detta material kan skolan sedan spara och eventuellt återanvända.

I en del konstprojekt kan konstnär och skola komma överens om att tillsammans med elever samla material att arbeta med vilket kan vara en värdefull del av ett upplägg. Detta bygger på att samla saker som finns att tillgå, på skolan eller hemma, såsom tidningar, kartong, toalettpappersrullar, gamla kläder eller annat som kanske ändå skulle kastas.

Kontakta konstnär för praktiska frågor eller andra överenskommelser. Lägg in bokning@konstdepartementet.se på kopia så att vi vet vad ni kommer överens om och kan hjälpa till att genomföra bokningen sen.