Konstnärscentrum Öst

Raul Leon Alvarez

Jag är konstnär från Kuba bosatt i Stockholm sedan tio år. Sedan min konstexamen på Kuba 2001 har jag ställt ut min konst i de länder där jag bott - Kuba, Mali, Senegal och Sverige - samt i Tyskland. Jag har också anordnat utställningar samt undervisat vid konsthögskolor (i Mali och på Kuba). I Sverige har jag haft en rad uppdrag som konstpedagog, bland annat för Botkyrka konsthall, Folk i Skärholmen samt genom Stockholm konst och Remakebolaget. Jag undervisar på Kulturskolan.

Så här arbetar jag

Jag har en examen i måleri och grafik men tycker om att utforska också andra tekniker i mitt konstnärsskap, till exempel mosaik, stop motion, kollage och illustrationer. Mitt hemland Kuba är ett bristsamhälle där varje föremål har ett värde och jag har också bott i Mali och i Senegal där vardagliga material som vi tar för givna i Sverige återanvänds om och om igen. Den bakgrunden har gjort att jag inte sällan arbetar med återvunna material eller "skräp". Jag tycker om stora format; utmaningen att arbeta med något större än mig själv. Min konst knyter an till symbolism och expressionism; närmast ligger den latinamerikanska expressionismen. Jag balanserar mellan det figurativa och det abstrakta och arbetar med linjernas kraft och färgernas kapacitet att breda ut sig. Verken reflekterar ofta konflikter i mitt inre; mötet mellan min personliga historia, mitt nuvarande jag samt det som händer runt mig.

Sedan 2020 arbetar jag mycket med natur utan mänsklig representation. Där fokuserar jag på ljus och mörker samt balanserar mellan landskap och abstrakta uttryck. Jag har ställt ut min konst på gallerier, biennaler och kulturarrangemang på Kuba, i Mali, i Senegal, i Sverige och i Tyskland. Jag arbetar också med offentlig konst, bland annat med mosaik i stora format som jag skapar med porslin som andra kastat. Sedan några år har jag börjat arbeta med olika former illustrationer och kollage - både i fysisk form och digitalt. Ibland använder jag dem också för att göra korta stopmotion-filmer.

Utöver mitt konstnärliga skapande anordnar och curerar jag utställningar, tidigare på konsthögskolan i Mali samt i Senegal och på senare tid med unga sommarjobbande ungdomar i Skärholmen. Senast var jag initiativtagare samt curator till Skärholmens vårsalong. Jag drivs mycket av att väcka intresse för att möta och skapa konst hos grupper som annars kanske inte så ofta kommer i kontakt med konsten samt att skapa nya konstnärliga mötesplatser, inte minst för barn och unga.

Som konstlärare har jag mer än tjugo års erfarenhet, tidigare vid konsthögskolor i Mali och på Kuba och på senare tid snarare med fokus på barn och unga. Under somrarna 2015-2020 har jag varje år varit konstnärlig ledare inom olika skapande projekt (mosaik, måleri på glasvägg, utställningsarbete, måleri på duk, muralmålning). Jag har också arbetat som konstpedagog för Botkyrka Konsthall och hållit mosaikworkshopar för lågstadiebarn. Jag undervisar i teckning och måleri vid Kulturskolan och har på eget intiativ visat konstutställningar i Skärholmen för förskole- och lågstadiebarn.

När jag arbetar med barn och unga försöker jag skapa en dialog där de unga under min handledning själva hittar en väg in i konsten. Jag instruerar förstås men försöker också se till att workshopen/lektionen är dynamisk och skapas i samspel mellan mig och de jag möter. Jag erbjuder klassiska kurser i teckning och måleri, men också mer experimentella kurser inom exempelvis gravyr, kollage och mosaik/konst skapad med återvunnet material.

Utbildning eller väg in i yrket

Utbildad vid Samuel Feijoos professionella konstskola, Santa Clara, Kuba under åren 1998-2001. Examen i måleri, teckning och gravyr.

Hemort:

Region Stockholm

Jag kan ta uppdrag i:

Region Uppsala, Region Stockholm, Region Gävleborg

Raul Leon Alvarezs projekt se alla →