KONSTNÄR

Elias Björn

Konstnär baserad i Göteborg som arbetar med frågor rörande maskulinitet, identitet, individualitet och kollektiva processer. Använder mig av performance, fotografi, skulptur, ljud, sång och text.

2015-2017 Master i fri konst, Universitetet i Bergen
2008-2011 Bachelor i fri konst (fotografi), Konst- och Designhögskolan i Bergen
2010 Korea National University of the Arts, Korea
2007-2008 Fotografi, Fotoskolan Skåne
1999-2001 Teaterlinjen, Fridhems Folkhögskolas Teaterlinje

Jag arbetar normkritiskt med maskulinitet, identitet, individualitet och kollektiva processer. På senare år har jag börjat arbeta mer med andra människor för att undersöka möjligheterna i dynamiska situationer. Ibland är jag själv med i gruppen, ibland utanför och dirigerar. Publiken är för mig en viktig passiv eller aktiv deltagare och komponent. Jag arbetar med performance men också med andra medium som fotografi, ljudinstallationer, text och sång.

Ofta använder jag mig av berättelser och dramaturgiska tekniker för att skapa yttre och inre bilder hos betraktaren. Många av mina arbeten är inspirerade av feministiska konstnärers verk och praktik. Genom att referera till konsthistoriskt viktiga verk och konstnärskap önskar jag göra normkritiskt arbete utifrån ett feministiskt perspektiv, framför allt inriktat på den heterosexuella cismannens situation.

profile image
HEMORT

Västra Götalandsregionen

CENTRUMUTBILDNING

Konstnärscentrum Väst

PROJEKT