KONSTNÄR

Esperanza Guevara

Som konstnär ser jag på konst som ett sätt att ge berättelser om liv på olika sätt. Jag vill få publiken att delta i mina perfomances eller installationer och på det sättet påverka eller förändra dem i för mig oväntade riktningar.

I mitt hemland Colombia har jag gått en femårig konstutbildning på konsthögskolan i Bogotá (1990-1995). Här i Sverige har jag gått Stockholms universitets distansutbildning i museipedagogik (2008-2012). På Stockholms musikpedagogiska institut gick jag ett års utbildning i Skapande dans som har berikat mig i mitt arbete med performance (2013) och 2019 deltog jag i en workshop som anordnades av två italienska dansare och konstnärer som arbetar med ett konstnärligt dansprojekt som de kallar för Segni Mossi på italienska.

Jag är utbildad grafisk konstnär från Colombia. Året 1995 avslutade jag min utbildning på Konsthögskolan i Bogotá (Universidad Nacional de Colombia, Facultad de Bellas Artes). I Sverige har jag deltagit i några grupputställningar bland annat på Supermarket och tillsammans med andra konstnärer under projektet ”Konsten att delta” på Konstnärshuset. Med organisationen ARTmovement har jag arbetat ideellt. Med dem har jag tillsammans med unga vuxna nyanlända haft workshops där vi har arbetat med olika konstnärliga uttryck som bland annat fotografi, grafik, och collage. Flera av dessa workshops har avslutats med små korta utställningar på olika platser i Stockholm och andra städer runt om i Sverige bland annat på Centrum för fotografi i Stockholm. En längre fotoutställning där jag deltog med mina fotografier var ”Nature in me” på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm våren 2020.
Förra hösten deltog jag och andra konstnärer inbjudna av ARTmovement i en utställning på Färgfabriken i Stockholm. Utställningen var tänkt som ett tillfälle att få publiken att prova på olika konstuttryck på sina egna villkor. (ARTmovement Fair kallades utställningen.)
Här i Sverige har jag framför allt arbetat med nutida konstuttryck som performance och installationer.
I september 2020 kommer jag att delta i två utställningar. Den ena är en salong som skulle ha ägt rum i våras (Vårsalongen i Vällingby) men ställdes in då och den andra är Klimatsalongen där jag kommer att delta med ett fotografi.

profile image
HEMORT

Region Stockholm

CENTRUMUTBILDNING

Konstnärscentrum Öst

PROJEKT