KONSTNÄR

Tobias Hultén

Jag är fotograf/konstnär och pedagog, 39 år och boende i Malmö. Vid sidan om mitt konstnärsskap så arbetar jag på ett bokförlag som ger ut kok- och trädgårdsböcker, men också konst och fotoböcker.

Jag började studera fotografi på folkhögskola (Fridhems Folkhögskola) och började efter det att arbeta som frilansfotograf parallellt med att jag arbetade som fotolärare på samma folkhögskola. Som frilansfotograf gjorde jag främst jobb för olika tidningar, antingen som reportagefotograf eller porträttfotograf. Efter hand övergick jag till att nästan bara göra mina egna fotoprojekt. Min första fotobok släpptes 2012 (Här och var – en bok som handlar om en småstad) och 2017 släpptes Annotationsbok, min senaste fotobok.

Jag är fotograf och konstnär och arbetar främst med böcker som mitt medium. Boken, och kanske då i synnerhet fotoboken har många fördelar för att kunna presentera bilder på ett sätt som jag som konstnär kan välja. En bra fotobok kan bli som en fotoutställning som du tar med dig hem och kan återvända till när du vill.
Mitt arbete går ofta ut på att samla in bilder med min kamera, var och när som helst, sen sätter jag mig ner och tittar igenom nya och gamla bilder och börjar lägga bilder i olika högar, beroende på stämning eller motiv, färg eller något annat.
Dessa högar kan se bli olika projekt, Den största delen av mitt arbete består därför av att pussla ihop olika bilder, och se vad de kan ge varandra.
Projekt som jag sen blir extra nöjd med kan jag jobba vidare till att bli böcker eller utställningar.
Jag har arbetat, parallellt med mitt konstnärskap, som lärare i fotografi på folkhögskola under 12 år, men också gjort workshops i bildanalys, grafisk design, bildbehandling och fotografi på grundskolenivå (från klass 4 till 9).

De senaste åren har jag växlat mellan att vara föräldraledig, att läsa en utbildning i förlagskunskap, göra olika workshops och utbildningar, samt, såklart, arbetat på mina projekt.

profile image
HEMORT

Region Skåne

CENTRUMUTBILDNING

Centrum för Fotografi

PROJEKT