PROJEKT

Känslorutor

Vi skapar ett känslomässigt filmiskt flöde med akrylfärg och overheadapparat!

Beskrivning

Vad är du rädd för? Vad gör dig glad? Vi skapar ett känslomässigt filmiskt flöde med akrylfärg och overheadapparat!

Känslor har inget utseende. Men det finns flera bilder och symboler för känslor – många kopplar ihop ett hjärta med kärlek, en gul sol med glädje, en glödlampa för att komma på en bra idé eller blixtar för ilska. I projektet Känslorutor är elevernas känslor motivet – vi försöker att hitta nya bilder och symboler för det som väcker rädsla eller glädje!

Vi arbetar med overheadpapper och svart akrylfärg, där eleverna får måla eller etsa något de är rädda för, och något som gör dem glada. Målningarna tejpas sedan ihop till en lång remsa som i slutet av projektet dras över overheadapparaten medan jag ackompanjerar med sång: ett projektionsperformance!

Jag visar också exempel på symboler och kulturella uttryck för starka känslor: tatueringar, hänglås på broar, Edvard Munch, Francisco Goya, Käthe Kollwitz, Döderhultarn, Lim-Johan, Siri Derkert, David Hockney, bilder från tv-serier eller film.

Målsättning

Eleverna får tillgång till ett enkelt sätt att skapa rörlig bild och att pröva på nya material och metoder, där vi använder overheadpapper både för att måla på och för att etsa fram ett motiv. De får pröva på att uttrycka sina känslor i bild och lär sig om symbolik och visuella uttryck för känslor genom konsthistorien.

Tillvägagångssätt

Jag presenterar projektet och vi för gemensamt i gruppen ett samtal om vad som väcker rädsla eller glädje och hur känslor kan uttryckas med bilder eller symboler. Jag visar exempel som inspiration.

Eleverna får skapa enskilt med overheadpapper i plast och svart akrylfärg. Först får de måla något de är rädda för direkt på overheadpappret. Sedan arbetar de med svartmålade overheadpapper där de får skrapa eller etsa fram motivet: någonting som gör dem glada.

Elevernas bilder tejpas ihop till en lång remsa. Som avslutning släcker vi lamporna och tänder overheadapparaten, där jag drar “filmremsan” av svartvita bilder och ackompanjerar känslouttrycken med sång.

Lokalbehov och teknik

Overheadapparat. Normalstort klassrum som kan mörkläggas för overheadprojektionen i slutet. Bildsal eller klassrum där vi kan täcka bänkarna med dukar eller skyddsplast för att måla vid.

PROJEKT

Region
Välj årskurs
Välj tema