Tillbaka till konstnärer

Yvette Gustafsson

Västra Götalandsregionen

Illustratörcentrum

Kort om mig

Jag heter Yvette Gustafsson och är serietecknare och illustratör. Jag gör egna serieprojekt (Zak&Ting samt @feltankt på Instagram) som jag ger ut på eget förlag, såväl som uppdrag ofta med vetenskaplig och pedagogisk grund. Jag gör regelbundet Skapande skola-projekt för mellan- och högstadiet i serie- och bildberättande.

Så här arbetar jag

Jag gillar att göra olika saker med en mix mellan egna serieprojekt, uppdrag från företag, Skapande skola-projekt och större projekt om och kring serier. Hösten 2019 arrangerade Seriefrämjandet Riks Göteborg seriefestival med mig som projektledare.

Mina serieprojekt är några olika inom olika genrer. Zak&Ting har jag tecknat sedan 2006 som har publicerats i serietidningen Nemi, och jag gav ut Zak&Ting: Jobbiga jävlar som en bok i fyra delar på eget förlag 2017-18. I januari började jag med serien Feltänkt, som jag publicerar på Instagram och som även är en samlingsplats för andra som tänker fel, där har jag också en Patreon kopplad till den för att ge mer till de riktiga fansen.

Jag har jobbat pedagogiskt och vetenskapligt med serieutställningar till bl.a. Sjöfartsmuséet Akvariet i Göteborg och Universeum i Göteborg. Där har jag tagit nytta av mina kunskaper inom naturvetenskapen från gymnasiet och vidare studier i astronomi. När serier är Roliga, Fina och Riktiga, då är det som roligast att hålla på med.

Jag har gjort Skapande Skola-projekt sedan 2011, tillsammans med workshops på bibliotek under loven. Det är så roligt att komma ut och se vad elever tycker, tänker och gör. Det roligaste är när man lyckas vända någon från att inte ens vilja lyfta pennan till att den nästan inte kan sluta rita!

Jag är även projektledare för Seriefest i väst, som vi först kallade Göteborg seriefestival. Tanken är att festivalen ska vara tillgänglig för hela Västra Götalandsregionen, så vi ändrade namnet efter första året.

Utbildning eller väg in i yrket

Gymnasiet: Naturvetenskapligt program med inriktning miljö + bildämne som individuellt val.
Utbildning. 2000-2003
Serier och bildberättande, yrkeshögskoleexamen 120hp, Högskolan i Gävle 2004-2006
Seriekonst och avancerat bildberättande, 30hp, Göteborgs universitet. 2010.
Litteraturvetenskap: Litteratur för barn och ungdom, Grundkurs. 15hp, Göteborgs universitet, 2015.
Astronomin i konstens historia, 7,5hp Göteborgs universitet. 2015.
Matematikens guide till Ganymedes, 7,5hp, Göteborgs universitet. 2015.
Mission to Mars, 7,5hp, Göteborgs universitet. 2016
Företagsekonomi 1, 30hp, Göteborgs universitet. 2008.
Elektronisk handel och digital marknadsföring, Högskolan Kristianstad. 2016.
Grafisk design för webben, Högskolan Kristianstad. 2016.

Skoluppdrag av Yvette Gustafsson

Serieteckning med Yvette

Västra Götalandsregionen

Åk 4-6, Åk 7-9, Gymnasie

Produktion kort - 3 tillfällen (3x180 min)

Konst/Bild/Form

Svenska, Bild

Teckna serier snabbintroduktion (digitalt/på plats)

Västra Götalandsregionen, Region Dalarna, Region Västmanland, Region Örebro län, Region Värmland, Region Halland, Region Skåne, Region Blekinge, Region Gotland, Region Kalmar län, Region Västerbotten, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Region Gävleborg, Region Stockholm, Region Uppsala, Region Sörmland, Region Östergötland, Region Jönköpings län, Region Kronoberg, Region Norrbotten

Åk 7-9, Gymnasie

Konstworkshop lång (180 min)

Konst/Bild/Form

Svenska, Bild