KONSTNÄR

Berta Guerra Aredal

I min konst ligger fokus på teckning som för mig är en fascinerande och kontemplativ process, ett effektivt redskap för att observera verkligheten.

Att teckna är ett vitalt tillstånd där jag kan forma en mer abstrakt tanke samtidigt som det är ett oemotståndligt verktyg för att bearbeta känslor och att kommunicera med.

I drygt 25 år har jag arbetat med olika grafiska metoder. Jag blev fångad av hur den grafiska processen kombinerar kroppens hantverk och vårt intellekt under arbetets gång.

2014-2015 Certificate, Postgraduate Study Programme in Interdisciplinary Printmaking, Faculty of Graphics and Media Art at The Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design, in Wroclaw, Poland
1979-1982 Diplom, Graphic Design, University College of Arts, Crafts and Design, Konstfack, Stockholm
1978-1979 Certificate, Drawing/Painting, University College of Arts Crafts and Design,
1969-1973 Certificate, Public Ornamentation, Faculty of Arts, University of Chile, Santiago

2017-2018 Fellowship, from The Museum of Lithography, Huddinge, in Stockholm, Sweden.
2013 Fellowship, from The Foundation Lithographic Academy in Sweden and Grafikwekstatt in Dresden, Germany.

Artist in Residency
2014 At The Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design, Wroclaw, Poland
2013 La Ceiba Gráfica, Veracruz, México.

Min fascination för grafik som uttrycksform tillåter mig att skapa direkt och spontant på många olika material som koppar, zink, plast, kartong, sten, foto, linoleum och trä. Med grafik kan jag välja material efter motiven för att formulera mig på bästa sätt. Grafik är ett enastående medium med ett brett spektrum av olika metoder för att hitta uttrycken och bildens karaktär.

I grafiska arbeten använder jag min intellektuella intelligens för att skapa koncept och bilder i samklang med min taktila och fysiska intelligens för att producera matriser och trycka varje bild för hand. Här möts konst och hantverk!

De senaste åren av mitt grafiska arbete har jag ägnat åt stenarbete, litografi. Stenar är ett organiskt och levande material som dessutom öppnade för utveckling av vårt moderna informationssamhälle.

På mina soloutställningar avsätter jag alltid tid till att möta publiken för att utbyta tankar och information om konst. Detta levande möte mellan människor är en essentiell del av mitt konstnärskap. Som konstnär är det också viktigt för mig att bevara, behålla och undervisa i ursprungliga metoder och föra vidare dessa kunskaper till barn och ungdomar som ett komplement till dagens digitala värld.

profile image
HEMORT

Region Stockholm

CENTRUMUTBILDNING

Konstnärscentrum Öst

PROJEKT