KONSTNÄR

Johanna Törnqvist

Johanna Törnqvist arbetar som textilkonstnär med utgångspunkt ur skräpmaterial och förbrukade textilier. I projektet Project Precious Trash undersöker hon frågan om produktion och konsumtion inom modeindustrin. Johanna är utbildad i mode på Studio Berçot i Paris och har lång erfarenhet av att undervisa, hålla kurser och workshops på temat återbruk, kläder och konsumtion.

Johanna Törnqvist är utbildad modedesigner på Studio Berçot i Paris. Hon har även studerat keramik på Parsons School of Design i New York och bildterapi i både Stockholm och New York. Hon har främst arbetat med mode, textil, design, slöjd och keramik i olika former, samt utbildning. Hon har en lång erfarenhet av att undervisa, hålla kurser och workshops för både vuxna och barn.

”Med ett ben förankrat i hantverket och folkkonsten och ett stadigt fast i konsumtionskritikens mylla bygger Johanna Törnqvist inte bara ihop tradition och samtid, utan sätter också fingret på värderingen av vår tids material. Hon flirtar med folkdräkten och dess historia men går samtidigt emot den i ett gränsland mellan konsthantverk, slöjd, mode och konst. I hennes senaste projekt Project Precious Trash tar hon steget till att ingå i den samtida diskussionen om vad vi använder oss av och hur vi ser på våra tillgångar. Även om konsthantverket tidigare utgått från ursprungsmaterial; ull, lera, trä är det främst något annat samtidsmänniskan idag har en aldrig sinande tillgång till – skräp. I Project Precious Trash väcker Johanna Törnqvist tankar om konsumtion och hållbarhet och skapar på sitt skarpsynta sätt en för många provocerande kontrast mellan skräpets förgänglighet, sömnadsprecisionen och hantverkets beständighet.”
(Text: Frida Arnqvist Engström, förkortad version)

profile image
HEMORT

Region Stockholm

CENTRUMUTBILDNING

Konsthantverkscentrum

PROJEKT