Konstnärscentrum Öst

Iryna Hauska

Iryna Hauska bor i Västmanland och arbetar i Stockholm. Utbildad på Konstfack och i Belarus (Vitebsk State University). Arbetar mest med skulptur, textil, film och performance. I en tid av överflöd, gytter och missljud påminner hennes filosofiska skulpturer oss om historiens uråldriga själ. Skulpturerna skapar en kontrast till ”livet” där all hastighet, ångest och buller ger en illusion av att harmonier inte längre existerar.

Så här arbetar jag

Jag har lång erfarenhet som bildpedagog, och har arbetar på universitet och som bildlärare på skolan vid sidan av arbetet som konstnär. Jag har lärarlegitimation i bild och form i alla årskurser.
I dag arbetar jag mycket med begagnade strumpbyxor som material för mina installationer/skulpturer. Jag är intresserad av återanvändning av de textila materialen med tanke på miljön, samtidigt som jag vill skapa ett nytt konstnärligt värde och berätta nya historier genom det gamla och trasiga materialet. Jag har arbetat med textil teknik i 20 år, har undervisat i ämnet och har haft flertal utställningar runt om i världen. Mitt intresse riktar sig mot förhållandet mellan gammalt och modernt, och reflekterar över människans underskattande av det tidskrävande. I dagens digitala samhälle glömmer vi oftast bort våra värdefulla kunskaper och gamla traditioner som vi ärvde av tidigare generationer.

Jag har ställt ut på bl.a. Liljevalchs och Konstnärshuset i Stockholm, Royal Academy of Arts in London, Virsbo och Tyresö Konsthall samt Ängelsbergs skulpturpark.


Utbildning eller väg in i yrket

2019-2021 Konst, kultur och ekonomi, Södertörns Högskola
2015-2017 Master i Visuell Kultur och lärande - inriktning bildpedagogik, Konstfack (120hp) 

2013-2015 Fristående kurs ”Going public”, Konstfack (30 hp) 

2014 Fristående kurs ”Att tävla i Konst och Arkitektur”, KTH (7,5 hp) 

2012 Studier i Projekt- och processarbete, Beckmans Akademi

2011 Distansskolan, Grafisk design Stockholm 

1988-1993 Konst-Grafiska fakultet, Vitebsk State University, Belarus (300 hp) 

1984-1988 Konstskola (studier i målning, grafik, skulptur, komposition) Novopolotsk, Belarus

Hemort:

Region Västmanland

Jag kan ta uppdrag i:

Region Västmanland, Region Dalarna, Region Örebro län, Region Stockholm

Iryna Hauskas projekt se alla →