KONSTNÄR

Lilian Bäckman

Med mina workshops vill jag få eleverna att ifrågasätta, prova och undersöka.

Har haft workshops på Borås Konsthall, Säbyskolan i Salem, Vällingbyskolan, Kunskaps- och Nyckelviksskolan.

År 2009 vann kaosdesign-boken »Skriv om och om igen« Augustpriset. Egenskrivna och -illustrerade böcker är »Mandarinstunder«, X-publishing och »Tre feministiska sagor«, Raben och Sjögren.

UTBILDNINGAR:
HDK, GÖTEBORG, ATT BILDERBOKSBERÄTTA
HDK, GÖTEBORG, BILDERBÖCKER FÖR BARN
BERGHS SCHOOL OF COMMUNICATION, STOCKHOLM
BASIS KONSTSKOLA, STOCKHOLM
DEKORATÖR, CELSIUSSKOLAN, UPPSALA

KURSER:
SOLEN OCH ANDRA STJÄRNOR, STOCKHOLMS UNIVERSITET
MODERN KOSMOLOGI, STOCKHOLMS UNIVERSITET
SVARTA HÅL OCH KOSMISKA EXPLOSIONER, STOCKHOLMS UNIVERSITET
SAMISK KULTUR: ANDLIGHET OCH TRO, UMEÅ UNIVERSITET
HÄSTENS SINNEN OCH BETEENDE, LINKÖPINGS UNIVERSITET
MEDVETANDET OCH DESS OLIKA TILLSTÅND, HÖGSKOLAN SKÖVDE
MÄNNISKANS OCH DJURENS KOGNITION, HÖGSKOLAN SKÖVDE

Som konstnär arbetar och utforskar jag det som händer mig i livet, till exempel när jag tappade bort mina nycklar. Då föddes verket »Vi är vilse«. Det är få som känner till den koola samhällsfunktionen som alla borttappade nycklar har.

Centralt är att jag arbetar både med text och bild samt min vårdslöshet med »fina och fula« material. På mitt Instagram gör jag minst en bild om dagen. Det känns viktigt att inte fastna och teckna samma objekt år ut och år in, då skulle inte stå ut med mig själv. Jag arbetar diametralt och oängsligt på den fulsnygga linjen, och Instagram har blivit min verkstad, ett gränsland där jag undersöker istället för att vara tvärsäker. Det är också ett ställe för min samhällskritik som baseras på fakta, ofta från min musa P1.

När jag skriver rör jag mig i ofta i svåra ämnen och miljöer. Skrivandet är ett ställe för min obehärskande och urusla grammatik. Om ändå någon i lillskolan berättat för mig att just den biten finns det redaktörer till. Ett längre intrikat projekt är Höken. Det handlar om Stephen Hawking och hans värld. Jag trodde aldrig i livet att jag skulle bli intresserad av astrofysik.

Mitt arbetssätt heter Kaosdesign och det är som barock, punk och rysk poesi på samma gång. Alla element, bilder, färger, material, ord, typsnitt får plats i mina verk. Det till synes spretiga hålls ihop genom noggrann struktur och balans. Arbetssättet handlar också om mitt sätt att inte vilja välja utan jag väljer allt. Lite som mitt Instagram.

Verk jag arbetar med: Kalenderjävulen, Stephen Hawking och Vi är vilse.

profile image
HEMORT

Region Stockholm

CENTRUMUTBILDNING

Illustratörcentrum

PROJEKT