Bild- och formkonstnär i Värmlands län? Se hit.
Nu erbjuder Konstdepartementet bild- och formkonstnärer baserade i Värmlands län att ta fram konstprojekt som riktar sig till barn och unga.
Konst handlar inte bara om att skapa bilder eller skulpturer – det handlar om att förstå, utforska och ifrågasätta världen. Ändå ses konstpedagogik ofta som ett komplement istället för en självklar del av lärande och samhällsutveckling, och bildämnet får allt mindre plats. Liksom Konstdepartementet arbetar KAKA – Konstpedagogiska akademin – för att barn och unga över hela landet ska få tillgång till konst.
KAKA – Konstpedagogiska akademin – är en plattform som synliggör och stärker konstpedagogiken i Sverige. Genom nätverk, seminarier och en digital plattform samlar de kunskap och utvecklar metoder för att konst ska bli en självklar del av lärande och samhällsutveckling. Konstdepartementet är samarbetspartner, och i april syns Konstdepartementet i deras kanaler som gästredaktörer! Därför passar vi på att presentera dem i våra kanaler – välkommen KAKA!
Vi har pratat med Sanna Svanberg från KAKA om deras arbete och varför konstpedagogik är viktigare än någonsin. Sanna Svanberg är bild- och formkonsulent på Sörmlands museum där hon bland annat projektleder Kurioso, en konstbiennal för barn och unga.
KAKA startade 2019 som ett nätverk i Västra Götaland och arbetar nu med att sprida konstpedagogik nationellt. Vi arrangerar seminarier och konferenser samt driver en digital plattform, konstpedagogik.se, där vi delar metoder, workshops, forskning och utställningstips. Syftet är att samla och sprida kunskap – både i Sverige och internationellt.
Våra samarbeten är jätteviktiga för att konstpedagogiken som fält ska bli starkare. Nätverk knyts ihop och vi delar erfarenheter med varandra. Det är ett sätt för att plattformen ska hålla sig relevant och nå ut till fler på längre sikt. Konstdepartementet är en viktig part, som arbetar direkt mot skolan och fortbildar professionella konstnärer som tar fram spännande Skapande skola-projekt.
Vad är grejen med konstpedagogik? lanseras 24 april i Göteborg av Västra Götalandsregionen och kommer sedan att finnas nedladdningsbar på konstpedagogik.se. Det är en översikt om konstpedagogikens olika metoder och dess breda användbarhet. Den är till för den som är nyfiken på konst och på vad konsten kan ha för betydelse – för människor i allmänhet och för vårt samhälle. Skriften lyfter fram projekt och verksamheter som arbetar med olika målgrupper och i olika typer av rum. Den har tagits fram i samråd med konstpedagoger och konstnärer som generöst har delat med sig av sin kunskap. Vi hoppas väcka lust till att diskutera idéer kring konstpedagogik och gärna inspirera till utveckling av arbetssätt i framtiden.
Att det är en samhällsresurs! Konstpedagogik är mer än att förmedla konst – det är ett verktyg för reflektion, kreativitet och gemenskap. Genom metoder som deltagarkonst, interkulturell pedagogik och sinnesbaserat lärande skapar vi plats för fler röster och perspektiv.
Jag vill att konstpedagogik ses som en självklar del av samhällsutvecklingen – inte ett komplement. Idag separeras konst och lärande ofta, där konst inte alltid ses som en lika viktig kunskapsform. Genom att integrera konstpedagogik i skola, vård och samhällsliv kan vi stärka ungas möjligheter att delta i konstnärliga processer och utforska sina egna berättelser.
Ett konkret steg skulle vara att stärka samarbetet mellan konstinstitutioner och utbildningssystemet, och att skapa fler långsiktiga, deltagarbaserade projekt där konst används som ett verktyg för lärande, oavsett ämne.
I sommar genomför vi ett konstpedagogiskt residens med Göteborgs Konsthall, där lokala ungdomar deltar. Vi planerar också en konferens 2026 och fortsätter att utveckla vår digitala plattform – med bland annat Konstdepartementet som gästredaktörer!