Topp 7 från 2024
Det drar ihop sig till julavslutning och vi vill passa på att lista vår topp 7 från året som gick.
I en ny rapport från Bildkonst Sverige lyfts vikten av att förstå bilders makt. Bristen på bildförståelse hotar demokratin, men konstens utrymme och roll i samhället är även den pressad. För Konstdepartementet visar rapporten varför konstnärligt samskapande behövs mer än någonsin.
Bildkonst Sveriges rapport Kulturpolitiken 50 år – Var står vi nu? beskriver bland annat hur samhället gått från textbaserat till bilddrivet, utan att vi har tillräckliga verktyg för att hantera det här skiftet. Det har gjort vuxna, men också barn och unga, sårbara för desinformation och propaganda, samtidigt som psykisk ohälsa bland unga ökar på grund av orealistiska bildideal. Men rapporten belyser också en bredare utmaning: kulturpolitikens strukturer har stelnat, och det råder en bristande förståelse för konstens potential att utveckla samhället.
Konstdepartementets arbete med att låta barn och unga samskapa med professionella konstnärer känns nu ännu mer angeläget och brådskande. Genom att ge barn och unga utrymme att skapa, tolka och samtala om bilder och konst utvecklar vi inte bara deras kritiska tänkande utan också deras förmåga att bidra till en levande demokrati. Rapporten understryker att konst inte bara är en estetisk upplevelse utan en kraft för samhällsförändring – något som Konstdepartementet dagligen arbetar med genom sina projekt. Detta stärker också kravet på att kulturen måste få större plats i det offentliga samtalet och politiken, inte bara som ett stöd för konsten själv, utan som en förutsättning för samhällets utveckling.
Det drar ihop sig till julavslutning och vi vill passa på att lista vår topp 7 från året som gick.
Bildkonst Sveriges generalsekreterare Magdalena Malm har skrivit en viktig debattartikel om vikten av bildförståelse och manipulerade bilder i Expressen i september, som Konstdepartementet står bakom.
Nu erbjuder Konstdepartementet bild- och formkonstnärer baserade i Örebro län att ta fram konstprojekt som riktar sig till barn och unga.
Bildkonst Sveriges generalsekreterare Magdalena Malm har skrivit en viktig debattartikel om vikten av bildförståelse och manipulerade bilder i Expressen i september, som Konstdepartementet står bakom.
”Den digitala plattformen Konstdepartementet underlättar samverkan mellan konsten och skolan. Plattformen samlar yrkesverksamma konstnärer inom bild- och formområdet som har särskild kompetens att jobba med barn och unga i skolan. Plattformen har växt fram de senaste tre åren med stöd från Kulturrådets metodutvecklingsbidrag Stärkt kultur i skolan.”
2023 gjorde Konstdepartementet en omfattande kartläggning av läget för bild- och formkonsten för barn och unga i hela landet. Resultatet visade tydligt att infrastrukturen är bristfällig i stora delar, vilket i leder till en snedfördelning av vilka som i tidig ålder får tillgång till konstens språk. Nu publicerar vi för första gången siffrorna.
På Konstdepartementet har vi har en ambitiös vision. Vi vill radikalt förbättra barns tillgång till bild- och formkonst i skolan. Genom samskapande projekt med professionella konstnärer vill vi väcka elevers kreativitet, nyfikenhet och förståelse för omvärlden. Men vi klarar det inte utan stöd.
Utställningen El jardín de Berta/Gustavs dagbok på Konstnärshuset i Stockholm visar verk från hennes långa karriär. Vi träffade Berta Guerra Aredal i utställningen för ett samtal om kroki, hälsa, grafik och musik.
Det drar ihop sig till avslutning och vi vill passa på att lista vår topp 10 från läsåret som gick.
Nu erbjuder Konstdepartementet sju bild- och formkonstnärer baserade i Region Västerbotten att ta fram konstprojekt som riktar sig till barn och unga.
Äntligen dags att ses igen! Konstdepartementet och Centrum för fotografi bjuder in till en kväll för lärare, med syftet att låta fotografiets- och skolans värld mötas.
Äntligen dags att ses igen! Konstdepartementet bjuder in till mingel med konst, med syftet att låta konstvärlden och skolvärlden mötas.
Konstdepartementet samverkar med kommuner och regioner för att bygga en stark infrastruktur för bild- och formkonstområdet. Ett av våra samarbeten är i region Västmanland där Jenny Berntsson, utvecklingsledare, Resurscentrum Konst Västmanland, har varit drivande.
Årets Folk och Kultur innehöll spännande möten, smakprov på samskapande konstprojekt och kulturpolitiska argument. Här är våra höjdpunkter från årets deltagande.
Under workshopen med Fideli får eleverna vara med och väcka skogen till liv. ”Vi fyller på med blad och växter, insekter, fåglar och fantasidjur.” säger papperskonstnären Fideli Sundqvist.
Nu kan du boka något av våra utvalda konstprojekt i Västmanland. Nyttja Skapande skola-bidraget och sök nu!
Nu kan du boka något av våra utvalda konstprojekt i Skåne. Nyttja Skapande skola-bidraget och sök nu!
Nu kan du boka något av våra utvalda konstprojekt i Stockholm. Nyttja Skapande skola-bidraget och sök nu!
Nu kan du boka något av våra utvalda konstprojekt i Sörmland. Nyttja Skapande skola-bidraget och sök nu!
Nu fyller vi på med fler spännande konstprojekt hos Konstdepartementet. I samarbete med Botkyrka konsthall genomför vi en fortbildningskurs för 10 bild- och formkonstnärer.
KLYS rekommenderar en höjning av arvodet för konstnärer. Konstdepartementet följer KLYS rekommendationer.
Nu erbjuder Konstdepartementet bild- och formkonstnärer baserade i Stockholmsområdet att ta fram konstprojekt som riktar sig till barn och unga.
Nu kan du boka något av våra utvalda konstprojekt i Västmanland. Flera nya konstprojekt har tagits fram i samarbete med Konstdepartementet och med stöd av regionen.
Bildförståelse är en ofta förbisedd men viktig färdighet som barn och unga behöver ha möjligheten att utveckla i skolan. Men varför är det så viktigt och hur kan det gynna eleverna?
Skapande skola-bidraget ger stöd för att finansiera samskapande konstprojekt i skolan. På Konstdepartementet har vi stor erfarenhet av att hjälpa till med ansökningsunderlag och svarar gärna på frågor kopplade till ansökan och våra konstprojekt.
Skapande skola-bidraget ger stöd för att finansiera samskapande konstprojekt. På Konstdepartementet har vi stor erfarenhet av att hjälpa till med ansökningsunderlag och svarar gärna på frågor kopplade till ansökan och våra konstprojekt.
Nu erbjuder Konstdepartementet sju bild- och formkonstnärer baserade i Sörmlands län att ta fram konstprojekt som riktar sig till barn och unga.
13 helt nya konstprojekt har tagits fram i samarbete med Konstdepartementet och med stöd av regionen. Nu kan du boka dem!
Alla barn och unga har rätt till meningsfulla, utforskande möten med konst. Nu lanserar Konstdepartementet en ny bokningsfunktion och enklare process för att fler skolor och kommuner ska kunna boka in professionella konstnärer till sina klassrum.
Ny webbplats och förenklat bokningssystem, justerade priser och en ny visuell identitet – Konstdepartementet är nu redo att radikalt förbättra barns tillgång till bild- och formkonst i skolan.
Eleverna i klass 8A, 8B och 8C på Elsa Brändströms skola i Linköping fick besök av Athina Strataki, med konstprojektet Fotografera ett ordspråk.
Konstdepartementet är väldigt glada över samarbetet med Postkodstiftelsen. Nu har vi stöd i arbetet att komma vidare ut med vår mission att koppla samman fler bild- och formkonstnärer och deras samskapande konstprojekt med barn och unga i skolan.
Häng med när konstprojektet Fotografera ett ordspråk – en berättelse utan ord – genomfördes. Fotograf Athina Strataki berättar hur hon upplevde mötet med eleverna under samskapandeprocessen.