ARTIKEL

Bildförståelse – en nyckel till framtidens demokrati

I en ny rapport från Bildkonst Sverige lyfts vikten av att förstå bilders makt. Bristen på bildförståelse hotar demokratin, men konstens utrymme och roll i samhället är även den pressad. För Konstdepartementet visar rapporten varför konstnärligt samskapande behövs mer än någonsin.

Bildkonst Sveriges rapport Kulturpolitiken 50 år – Var står vi nu? beskriver bland annat hur samhället gått från textbaserat till bilddrivet, utan att vi har tillräckliga verktyg för att hantera det här skiftet. Det har gjort vuxna, men också barn och unga, sårbara för desinformation och propaganda, samtidigt som psykisk ohälsa bland unga ökar på grund av orealistiska bildideal. Men rapporten belyser också en bredare utmaning: kulturpolitikens strukturer har stelnat, och det råder en bristande förståelse för konstens potential att utveckla samhället.

Samskapande och bildförståelse viktigare än någonsin

Konstdepartementets arbete med att låta barn och unga samskapa med professionella konstnärer känns nu ännu mer angeläget och brådskande. Genom att ge barn och unga utrymme att skapa, tolka och samtala om bilder och konst utvecklar vi inte bara deras kritiska tänkande utan också deras förmåga att bidra till en levande demokrati. Rapporten understryker att konst inte bara är en estetisk upplevelse utan en kraft för samhällsförändring – något som Konstdepartementet dagligen arbetar med genom sina projekt. Detta stärker också kravet på att kulturen måste få större plats i det offentliga samtalet och politiken, inte bara som ett stöd för konsten själv, utan som en förutsättning för samhällets utveckling.

Läs hela rapporten här.