Bild- och formkonstnär i Värmlands län? Se hit.
Nu erbjuder Konstdepartementet bild- och formkonstnärer baserade i Värmlands län att ta fram konstprojekt som riktar sig till barn och unga.
I samarbete med Region Örebro län erbjuder Konstdepartementet nu en unik fortbildningskurs för professionella bild- och formkonstnärer i regionen.
Elva konstnärer med olika bakgrund samlades i mitten av mars på Örebro Konsthall för en inspirerande utbildningsdag arrangerad av Konstdepartementet i samarbete med Region Örebro län – fylld av föreläsningar, workshops och samtal. Utbildningen ger konstnärerna fördjupade kunskaper i estetiskt lärande och konstpedagogik, samtidigt som den stärker samspelet mellan konst och skola.
Deltagarna fick en introduktion till barns rätt till konst enligt barnkonventionen och läroplanen, samt insikter i hur konstnärliga processer kan integreras i skolan. De fick också träffa konstnärer som har erfarenhet av att arbeta med elever. Elisabeth och Ylva Frick från Trådverket delade med sig av sina lärdomar av att arbeta i skolan, och Ruben Wätte gav perspektiv på samskapande genom egna konstnärliga metoder.
Dagen bjöd på flera olika moment, där de deltagande konstnärerna fick lära sig om finansiering, estetiska lärprocesser och hur man kan arbeta med barn och unga i en processbaserad arbetsform. Utöver teorin fick konstnärerna börja formulera egna konstprojekt för skolan, och fick stöd med individuell handledning och hjälp att beskriva sina projekt redaktionellt. Projekten kommer att publiceras här på Konstdepartementets digitala plattform konstdepartementet.se och förmedlas via Kulturkraft i Örebro län.
Delatagande konstnärer. Foto: Stina Bülow/Konstdepartementet
Utbildningen är en del av en längre process där konstnärerna får fortsatt stöd genom individuella arbetsmöten, så kallade ateljésamtal, och vidareutveckling av sina projekt. Syftet är att skapa hållbara samarbeten mellan konstnärer och skolor i regionen, och att fler barn och unga ska få möjlighet att uppleva och skapa konst.
– Det är alltid lika inspirerande att möta konstnärer, utbyta idéer och bygga nya samarbeten. Genom fortbildningen stärker vi konstnärernas pedagogiska verktyg och öppnar dörrar för fler konstnärliga projekt i skolan, säger Stina Bülow, verksamhetskoordinator på Konstdepartementet.
Stina Bülow höll utbildningen på plats medan Josefina Björk, även hon verksamhetsutvecklare på Konstdepartementet, deltog digitalt.
Konstdepartementet har tidigare genomfört fortbildning i Skåne, Västmanland, Sörmland, Stockholm och Västerbotten. Intresset för denna typ av fortbildning är stort runt om i landet.
Läs om utbildning i Västerbotten, Botkyrka i Stockholm och Västmanland.
Vill du samordna en fortbildning med oss?
Hör av dig! Vi är öppna för fler samarbeten runt om i landet.
För att kvalitetssäkra Konstdepartementets verksamhet fortbildar och handleder vi yrkesverksamma konstnärer i att ta fram konstprojekt. Det är en möjlighet att fördjupa det egna konstnärskapet och samtidigt få pedagogisk kompetensutveckling. Fortbildningskursen hålls ofta regionalt och bygger på forskning och teorier kring estetiskt lärande, konstpedagogik och praktisk kunskap om medskapande konstnärliga processer. I våra kurser ingår en heldag i grupp, enskild handledning, litteraturtips och assistans i presentationen av projektet på vår webbplats.